Meer rendement op je vermogen? Investeer in vastgoed voor de verhuur.

Beleggingspand kopen? OON helpt je

Als je meer rendement op je vermogen wilt behalen, dan is investeren in vastgoed voor de verhuur een aantrekkelijke optie. Het rendement op een beleggingspand is vaak vele malen hoger dan de spaarrente op je rekening. Toch moet je als vastgoedondernemer ook rekening houden met de nodige risico’s. Waar je aan moet denken bij de aanschaf van een vastgoedobject en hoe OON je kan helpen bij jouw financieringsvraagstuk, lees je in dit artikel.

Kosten en opbrengsten in kaart

Of je nu wilt beleggen in een woning, bedrijfspand of opslagruimte: voordat je een pand aanschaft voor de verhuur, wil je natuurlijk weten of je investering het gewenste rendement oplevert. Daarom is het slim om vooraf goed te onderzoeken wat de kosten en opbrengsten zijn van het object dat je op het oog hebt.

Eenmalige kosten

De eerste en grootste kostenpost is natuurlijk de aankoopsom van het pand. Maar bij de aankoopsom alleen blijft het niet. Bij aanschaf van een vastgoedobject krijg je namelijk ook te maken met eenmalige kosten voor notaris, taxatie, advies en bemiddeling. Bovendien betaal je 2% overdrachtsbelasting over de koopsom van het pand en moet je rekening houden met eventuele kosten voor een aankoopmakelaar en/of bouwkundige keuring. En heb je verbouwplannen om het pand geschikt te maken voor de verhuur? Dan neem je deze kosten natuurlijk ook mee in je berekening.

Terugkerende kosten

Ben je eenmaal eigenaar van het pand, dan heb je allereerst te maken met maandelijkse hypotheeklasten. Ook houd je rekening met terugkerende kosten voor onderhoud en gemeentelijke heffingen. Daarnaast is het slim om je te beseffen dat je tijd (en/of geld) moet reserveren voor het vinden van geschikte huurders en beheren van het pand. En het kan natuurlijk gebeuren dat jouw pand een tijdje leegstaat, omdat je (nog) geen geschikte huurder hebt gevonden. Je ontvangt over die maanden geen huur en moet de lasten zelf dragen.

Onverwachtse kosten en risico’s

Naast de bekende en te verwachten kosten bij aanschaf van een beleggingspand, krijg je te maken met ‘onverwachte’ kosten en risico’s. Zo bestaat er altijd een risico dat je problemen krijgt met huurders; denk aan wanbetalers of huurders met illegale praktijken. Ook kun je als vastgoedbelegger te maken krijgen met wijzigende wet- en regelgeving en omgevingsplannen van de gemeente. En heb je onverwachte privé uitgaven? Dan weet je dat je niet direct over het geld kunt beschikken dat je in het pand hebt gestopt.

Opbrengsten beleggingsobject

Tegenover de kosten staan natuurlijk de baten. Je koopt het pand immers om rendement op je investering te behalen. Door vooraf een berekening van de kosten te maken én te bepalen welk rendement je minstens wilt behalen, kun je een minimale huurprijs bepalen. Huurprijs in kaart? Kijk dan even naar de huurprijzen die in de buurt van jouw pand worden gehanteerd: is de berekende huurprijs reëel en ga je het pand voor het door jou berekende bedrag daadwerkelijk verhuren?
Denk ook na over de huurtermijn die je af wilt spreken met (aanstaande) huurders. Door een minimale huurperiode af te spreken, ben jij voor langere tijd verzekerd van opbrengsten en voorkom je dat je continu bezig bent met het wisselen van huurders.

Fluctuerende huurprijzen

Als je gaat investeren in een beleggingspand, is het ook goed om je te beseffen dat huizenprijzen ook kunnen dalen. Ook al is daar nu nog geen sprake van. Door het grote tekort aan woningen, stijgen de huizenprijzen in Nederland al jaren. Zo stegen de huizenprijzen in oktober 2019 6,1% ten opzichte van het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van het CBS. En ook de komende jaren blijft een groot tekort aan woningen. Naar verwachting duurt het nog vele jaren tot er meer beschikbare woonruimte is. Toch is het tekort aan huizen geen garantie voor een verdere stijging van de huizenprijzen. Maar zelfs als de huizenmarkt afkoelt, kan een beleggingspand nog steeds een goede investering zijn, doordat je op meerdere manieren rendement kunt maken op je investering. Bovendien zijn de hypotheekrentes historisch laag, waardoor vastgoedbeleggingen een aantrekkelijk alternatief zijn voor het beleggen in aandelen.

Vastgoedobject financieren via OON

Ben jij een vastgoedondernemer die investeert in beleggingsobjecten voor de verhuur, maar verloopt de samenwerking met de bank niet of moeizaam? Of lijkt het je interessant om je eerste beleggingsobject aan te kopen? Dan gaan we graag met je in gesprek. Bij OON zijn we gespecialiseerd in het realiseren van zakelijke vastgoedfinancieringen. Door investeerders in contact te brengen met (vastgoed)ondernemers creëren we nieuw kansen voor de aankoop van commercieel vastgoed.

Aanpak van OON

Heb je een pand op het oog hebt dat je graag wilt aanschaffen, om het vervolgens te verhuren? Dan bespreken we eerst de kosten en mogelijke opbrengsten. Ook controleren we voor jou of je daadwerkelijk een aantrekkelijk rendement kunt behalen op je voorgenomen investering. Vervolgens doorlopen we samen het OON-stappenplan. Daarbij checken we of jij als ondernemer OON-proof bent, onderwerpen het pand aan een kritische analyse en onderzoeken het gebied rondom het pand van jouw voorkeur. Kunnen we achter iedere voorwaarde een groen vinkje zetten? Dan brengen we jouw financieringsvraagstuk onder de aandacht van ons netwerk van investeerders.

Als (vastgoed)ondernemer kun je een beleggingspand niet volledig financieren. Kies je voor vastgoedfinanciering via OON, dan financier jij zelf ten minste 30% van de waarde van het pand. Heeft een investeerder interesse, dan stelt hij of zij voor het restantbedrag een deel van zijn vermogen beschikbaar. OON verzorgt het contact en alle administratie rondom de financiering van A tot Z. Zo kun je met enkele tienduizenden euro’s aan spaargeld al investeren in een beleggingspand.
Wil je meer weten? Neem contact met ons op, dan maken we een vrijblijvende afspraak.

Neem contact op!