GRONINGEN – OON in Groningen kan met geld van particuliere investeerders ondernemers aan geld helpen voor hun vastgoedplannen. Er ligt al 20 miljoen euro klaar.
Ze hebben een gat in de markt ontdekt, zo denken de mannen van OON in Groningen. Bedrijven krijgen immers steeds moeizamer hun vastgoed via de banken gefinancierd en daarom is hun plan om het geld voor een hypotheek via particuliere investeerders binnen te halen zo raar nog niet. Maar Christiaan Baas en Matthijs Venema zijn wel zo eerlijk om te vertellen dat ze na hun start begin november de focus op de verkeerde groep hadden gelegd.
Wat ze doen is ondernemers en investeerders bij elkaar brengen. Ze hadden ingeschat dat het vooral moeilijk zou zijn investeerders te vinden. Maar inmiddels ligt er voor 20 miljoen euro aan geld te wachten op ondernemers. Beide mannen moeten er wel om lachen. Baas: “Het bleek helemaal niet zo moeilijk om investeerders te vinden. Er bleek voldoende geld voorhanden.”
OON is nu een dikke twee weken live. “En onze focus ligt nu volledig op ondernemers die vastgoed willen kopen of willen herfinancieren”, vertelt Baas. “We zijn nu veel op pad, langs ondernemers en ondernemersverenigingen.” Venema: “We kunnen zo een bedrag van 15 tot 20 miljoen wegzetten.”
Baas en Venema hebben een lange voorbereiding achter de rug voor ze met OON begonnen. We hebben natuurlijk overal gevraagd wat men van ons concept vond”, vertelt Baas, “en iedereen achtte het kansrijk als we maar voldoende investeerders zouden vinden. Dus daarom richtten we ons vooral op investeerders.”
Het idee voor OON werd zo’n twee jaar geleden geboren. Venema en zijn vrouw hielpen een bevriend echtpaar dat geen geld voor de financiering van zijn huis kon vinden. “We bedachten een particuliere hypotheek. Het werkte heel goed. En op een gegeven moment dachten we: is daar niet meer mee te doen, is er een markt voor? Al snel ontdekte ik dat ondernemers vaak niet bij banken terechtkunnen voor vastgoedfinanciering.”
Ze ontdekten ook dat bedrijven daardoor minder investeren in hun toekomst. Plannen worden op de lange baan geschoven. Aan de ene kant stonden ondernemers met grote kapitaalbehoefte, van de overzijde vermogende partijen die geen rendement bij de banken krijgen op hun gestalde gelden. OON helpt nu de ene partij aan een toekomst en de ander aan rendement op vermogen.
OON gaat overigens niet zomaar met een ondernemer in zee. De ondernemer zal bijvoorbeeld zelf 30 procent van het te investeren bedrag moeten bijpassen. Baas: “We checken de ondernemers, want bij dit soort transacties gaat het vaak om betrouwbaarheid. En we doen ook een zogenoemde G-check, we onderzoeken de gebruikers, het gebouw en het gebied.”
Door de gekozen aanpak verwacht OON vaak in gebieden terecht te komen waar financiering niet vanzelfsprekend is. Dat zijn de gebieden aan de rand van Nederland maar ook het bevingsgebied. Venema: “Het zijn de zogenoemde verkeerde postcodegebieden. Bankenvinden het wellicht een risico om daar te investeren.”
Bron: Dagblad van het Noorden, geschreven door Bouke Nielsen