OON, van idee naar werkende organisatie

OON, van idee naar werkende organisatie

In 2017 verstrekte Matthijs Venema, mede-oprichter en –eigenaar van OON, een particuliere hypotheek aan een bevriend echtpaar. Het stel kreeg van de bank geen financiering voor de verbouwing van hun huis, ondanks dat er voldoende overwaarde in de woning zat. Voor het echtpaar een vervelende situatie, maar voor Matthijs reden om zich verder te verdiepen in de wereld van hypothecaire financiering. In dit blog vertelt hij hoe dat onderzoek tot de oprichting van OON heeft geleid.

Ondernemerschap & vermogen

Hoe ambitieus en ondernemend je ook bent; het verkrijgen van een hypothecaire financiering voor de aankoop of verbouw van je bedrijfspand is vandaag de dag geen vanzelfsprekendheid. Banken financieren nauwelijks nog commercieel vastgoed. Toen ik me in 2017 verdiepte in de wereld van zakelijke hypotheken, kwam ik er al gauw achter dat er daardoor een enorme behoefte was ontstaan in de markt. Veel ondernemers worden door bankinstellingen gehinderd in hun groeiplannen, doordat ze nauwelijks nog zakelijke vastgoedfinanciering verkrijgen. Dat heeft niet alleen impact op hun huisvesting, maar ook op de doorgroei van hun bedrijf.

Anderzijds zijn er veel vermogende investeerders die hun overtollige middelen willen laten renderen tegen een mooi rendement. Vanwege de extreem lage rente, brengt kapitaal bij de bank nauwelijks nog rendement op. Toch zet niet iedere investeerder zelf een hypothecaire financiering op, zoals mijn vrouw en ik zelf hadden gedaan. Het brengt immers de nodige werkzaamheden en risico’s met zich mee. Zo heb ik niet alleen opdracht gegeven voor een taxatie, maar werd er ook een notariële akte opgemaakt bij de notaris en hebben we de financiering vastgelegd via een inschrijving bij het Kadaster. Daarmee verkregen we het recht van eigendom op de woning, waardoor het risico voor ons als investeerders aanzienlijk werd verlaagd.

De start van iets nieuws

Mijn onderzoek naar zakelijke hypothecaire financieringen en de win-winsituatie die ik had gecreëerd door onze vrienden een financiering te verstrekken, vormden uiteindelijk de basis voor een nieuw idee om als tussenpartij te fungeren voor ondernemers en investeerders. Toen ik mijn ideeën deelde met mijn compagnon Christiaan Baas was hij, net als ik, direct enthousiast. Samen werkten we onze plannen verder uit. Het uitgangspunt moest zijn dat ondernemers verder moeten kunnen met ondernemen en dat investeerders eindelijk weer een aantrekkelijk rendement krijgen voor hun investeringen. Het feit dat daardoor weer ruimte wordt gecreëerd voor ambitie, ondernemerschap en een goed rendement, zonder tussenkomst van een bank, maakte ons als ondernemers enorm enthousiast en gedreven. Toch moest er nog heel wat gebeuren voordat we dit idee een bedrijf konden noemen: zowel inhoudelijk, juridisch en financieel, als op marketingvlak. Voor dat laatste schakelden we twee marketingbureaus in, AAN ZET en Frissekom.

En we noemen onszelf OON

Samen kwamen zij al gauw met de naam OON, een verbastering van het Engelse woord own, dat zowel eigen als bezit betekent. Het bezitten van vastgoed biedt kansen voor groei, zowel voor de ondernemer als de investeerder. Ons nieuwe bedrijf faciliteert dit eigenaarschap, door contact tussen ondernemer en investeerder te initiëren en te faciliteren. Ook doen we vanuit onze expertises grondig vooronderzoek naar de drie G’s (gebied, gebruiker & gebouw) en nemen we alle administratieve werkzaamheden met betrekking tot de financiering en investering uit handen. Daarnaast is OON fonetisch gezien natuurlijk het omgekeerde van NO; een woord dat ondernemers naar onze smaak teveel horen als zij financiering aanvragen voor hun bedrijfspand. Wij weten die NO voor veel ondernemers letterlijk en figuurlijk om te draaien naar een positieve respons op de aanvraag.

Klaar voor de start

Inmiddels zijn we klaar om de eerste ondernemers en investeerders samen te brengen. Beide partijen hebben zeer enthousiast gereageerd op onze ideeën. Voor hen kunnen we niet snel genoeg van start gaan. Logisch, het geeft ondernemers de zo vurig gewenste ondernemersruimte. Voor investeerders is zakelijke vastgoedfinanciering financiering enorm interessant. Niet alleen vanwege het aantrekkelijke rendement, maar ook omdat het onderpand voor maximaal 70% van de marktwaarde wordt gefinancierd. Bij een onverhoopte executieverkoop geeft dit onderpand de investeerder, meer rust en zekerheid, doordat hij of zij nauwelijks risico loopt een deel van de investering kwijt te raken.

Ben je op zoek naar financiering of een slimme investering en wil je weten wat OON voor jou kan betekenen? We gaan graag met je in gesprek.

Ik wil meer weten!