Een bedrijfspand kopen is een interessante vorm van investeren.

Vijf redenen waarom hurende ondernemers beter kunnen kopen

1. Bedrijfspand kopen is voordeliger

Net als in de particuliere sector geldt ook in de zakelijke markt: huren is vaak vele malen duurder dan kopen. De maandelijkse kosten van een zakelijke hypotheek liggen doorgaans fors lager dan de maandelijkse huurlasten. Besluit je als ondernemer om over te stappen op het kopen van een bedrijfspand, dan zorgt dat dus voor een verbetering van de cashflow en de liquiditeit van je onderneming. Een win-winsituatie.

2. Bedrijfspand kopen is investeren

Als je als ondernemer een bedrijfspand aankoopt, doe je een investering die over de jaren heen een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Dat is prettig, want op de bank wordt jouw geld alleen maar minder waard. Banken betalen nauwelijks tot geen rente over spaartegoeden. Bovendien wordt jouw spaargeld, met dank aan de inflatie, steeds minder waard. Heb je wel spaargeld, maar niet voldoende om een pand aan te kopen? Bij OON kun je voor het resterende bedrag een hypotheek aanvragen. In dat geval verstrekt een investeerder uit ons netwerk een hypotheek aan jou als ondernemer.

Ook interessant: de aankoop van een bedrijfspand of -ruimte is een investering. Koop je een pand waarin je jouw onderneming vestigt, dan kan je wellicht aanspraak maken op investeringsaftrek. Je accountant kan beoordelen of je hiervoor in aanmerking komt.

3. Bedrijfspand kopen is zelf beslissen

Naast het financiële plaatje, geeft het kopen van een bedrijfspand jou als ondernemer meer vrijheid. Jij bent eigenaar van het pand en dat betekent dat je zelf beslist wat je met je bedrijfsruimte wilt doen. Natuurlijk zijn de kosten voor onderhoud en reparaties daarmee ook voor je zelf, maar het is aan jou om te bepalen of je wel of niet in investeert in je pand. Oftewel: je hebt de vrijheid om je eigen plan te trekken. Er is immers niets frustrerender dan een verhuurder die niet wil investeren in het pand waar jouw levenswerk zich in voltrekt.

Daarnaast kun je het pand te koop zetten wanneer jij dat wilt. Hoewel huren een flexibelere optie lijkt, willen veel verhuurders toch zekerheid. Daarom heb je vaak te maken met een minimale huurtermijn van vijf tot tien jaar. In de huidige vastgoedmarkt is verkopen daardoor meestal sneller gebeurd dan het uitzingen van een huurcontract.

4. Bedrijfspand kopen is eigenaar worden

Huren is weggegooid geld, letterlijk. Het geld dat je betaalt aan huur komt immers nooit meer terug. Door een bedrijfspand te kopen bouw je vermogen op. Met de maandelijkse hypotheek los je steeds een beetje meer af en komt het object uiteindelijk in jouw bezit. Bovendien zorgt iedere investering die je doet voor een waardevermeerdering van het pand. Mocht je het pand ooit verkopen, dan verdien je die investering (gedeeltelijk) terug. Iets dat met een investering in een huurpand nooit gebeurt. Bovendien kun je het pand natuurlijk aan andere ondernemers verhuren als je zelf naar een ander pand besluit te gaan.

5. Bedrijfspand kopen is winst

Als je als ondernemer een bedrijfspand aankoopt met behulp van een zakelijke hypotheek, wordt het pand steeds een beetje meer van jou. Bij verkoop heb je te maken met de dan geldende marktprijzen, die negen van de tien keer hoger liggen dan een aantal jaren ervoor. De waarde van het Nederlandse vastgoed groeit immers al jaren en zal ook de komende jaren blijven groeien, zo is de verwachting. Ondernemers die investeren in zakelijk vastgoed, kunnen dan ook bijna altijd rekenen op winst bij verkoop. En laten we eerlijk zijn: winst bij opzeggen huurcontract is nog nooit iemand overkomen.

Aankoopadvies

Ben je van plan om een pand aan te kopen? Dan raden we je aan om een register makelaar taxateur van bedrijfsmatig vastgoed in te schakelen voor begeleiding bij de aankoop. Een register makelaar taxateur staat ingeschreven bij de NRVT (Nederlands Register Vastgoed Taxateurs) of De Stichting VastgoedCert. De eisen om bij deze stichtingen aangesloten te mogen zijn, zijn hoog. Daardoor weet jij zeker dat de desbetreffende makelaar verstand van zaken heeft. Zo kan een gecertificeerd makelaar taxateur beoordelen wat de waarde is van het pand dat jij op het oog hebt en of de locatie gunstig is. Ook weet zo iemand vaak meer over de ontwikkelplannen in een gebied. Daarnaast kan hij of zij je wijzen op eventueel achterstallig onderhoud en beoordelen wat de staat van onderhoud is van de installaties in het pand.

Wil jij na het lezen van dit artikel meer weten over het aankopen van een vastgoedobject voor jouw onderneming? Je kunt bij ons terecht voor de financiering, maar ook voor advies in het voortraject. Neem vrijblijvend contact met ons op, dan bespreken we je wensen.

Neem contact op!