In de zoektocht naar de financiering van een bedrijfspand krijgen ondernemers steeds vaker nul op rekest. Banken maken een terugtrekkende beweging als het gaat om zakelijke vastgoedfinanciering. Door strengere wet- en regelgeving zijn ze genoodzaakt meer kapitaal op de balans te houden om een herhaling van de bankencrisis te voorkomen. Voor veel ondernemers reden om terug te vallen op huur of te blijven zitten in de situatie zoals die is – en eventuele verbouwplannen uit te stellen. OON draait de ‘nee’ van de bank letterlijk, figuurlijk én fonetisch om. Dus ben jij zo’n ondernemer die een ‘no’ krijgt op de financieringsaanvraag bij de bank? Dan nodigen we je uit om onderstaand artikel te lezen.
Banken trekken zich terug
Dat banken nauwelijks nog vastgoed financieren, blijkt ook uit de Property Lending Barometer van KPMG. De accountants- en adviesorganisatie onderzoekt jaarlijks het sentiment voor vastgoedfinanciering in veertien Europese landen. Uit dit onderzoek blijkt dat vastgoedfinanciering voor Nederlandse banken niet alleen lastiger is, maar ook van steeds minder strategisch belang. Door hogere kosten, strengere eisen en veranderde wet- en regelgeving is het verstrekken van hypothecaire kredieten financieel minder aantrekkelijk geworden. Voor ondernemers met een financieringsvraagstuk van 50.000 tot 500.000 euro is deze tendens duidelijk voelbaar, te meer omdat banken eigenlijk geen alternatief bieden. Veel ondernemers zitten daardoor letterlijk ‘vast’ in hun situatie of stappen over op huur.
Die situatie gaat Christiaan Baas, medeoprichter en -eigenaar bij OON, aan het hart. Hij vertelt: “Ik ben ondernemer en heb een achtergrond als bedrijfskundig adviseur. Als geen ander begrijp ik dat ondernemers willen groeien, verbeteren, versnellen. Ik vind het een treurige tendens dat het ambitieuze ondernemers zo lastig wordt gemaakt om hun groeiambities te verwezenlijken.” Er zijn een aantal belangrijke redenen waarom je als ondernemer zou willen kopen. Zo zijn de maandelijkse hypotheeklasten vaak aanzienlijk lager dan de huur van een bedrijfspand. Door een pand te kopen in plaats van te huren, creëer je als ondernemer een betere liquiditeit binnen je organisatie. Vooral als je de intentie hebt om voor een langere periode in een bedrijfspand te blijven, is het aankopen van een pand een slimme zet. Het geld dat daardoor ‘vrijkomt’ kun je immers weer investeren in mensen, machines of innovaties – en daarmee in de groei van je onderneming. Een andere reden voor het aankopen van een bedrijfspand, is dat je vermogen opbouwt door af te lossen. Toch hoeft de terugtrekkende beweging van banken niet te betekenen dat ondernemers helemaal geen financiering meer kunnen krijgen.
Beter ondernemersklimaat & aantrekkelijke investeringsvorm
Christiaan legt uit: “We hebben OON opgericht, omdat we streven naar een beter ondernemersklimaat en een aantrekkelijke investeringsvorm voor investeerders. Door vermogen en ondernemerschap samen te brengen, creëren we nieuwe kansen en mogelijkheden voor vastgoedfinanciering. Doordat investeerders het zakelijk vastgoed van ondernemers financieren, ontstaat er ruimte voor ondernemerschap en kunnen ondernemers hun groeiambities verwezenlijken. De financieringsaanvraag die we binnen krijgen, beoordelen we op verschillende aspecten. Zo begrijpen we dat jaarcijfers om wat voor reden dan ook – soms iets lager kunnen uitvallen. Daarom zijn voor ons de jaarcijfers (alleen) niet leidend, maar kijken we bij het verstrekken van een hypothecair krediet bijvoorbeeld ook naar het verleden van de ondernemer. Ook weegt de waarde van het pand en de omgeving waarin dat pand staat zwaar mee in onze afweging om de aanvraag voor een hypothecair krediet al dan niet voor te leggen aan ons netwerk van investeerders. Dankzij dit uitgebreide netwerk van investeerders, kunnen we meestal snel schakelen. Financiering via OON is doorgaans veel sneller geregeld dan bij een bank.”
Investeerders kunnen anderzijds rekenen op een aantrekkelijk, vast rendement en meer zekerheid dan bij traditionele vormen van beleggen. Zo laat OON niet zomaar iedere kapitaalbehoeftige ondernemer toe. Christiaan: “Voordat we een object ter financiering aanbieden, doen we de ‘G-check’: een uitgebreid onderzoek naar gebied, gebouw en gebruiker. Daardoor weten we zeker dat de financieringsaanvraag zuiver en te vertrouwen is. Dankzij het eerste recht van hypotheek is vastgoedfinanciering van OON bovendien een investering met een laag risico. En last, but not least nemen we bij OON alle administratieve werkzaamheden over en is de ondernemer zelf verantwoordelijk voor reparaties en onderhoud in en om het pand. Dat maakt dat de investeerder weinig ‘werk’ heeft van deze vorm van vastgoedfinanciering.”
Hebben we je interesse gewekt? Neem vrijblijvend contact met ons op. We staan voor je klaar!