Een bijzondere aanvraag in een bijzondere tijd? Bij OON houden we wel van een uitdaging!

Op zoek naar creatieve oplossingen voor huurders én pandeigenaren

Afgelopen week werd OON benaderd door twee horecaondernemers uit Zuid-Holland. De reden: ze willen het pand waarin ze zijn gevestigd graag kopen, maar krijgen bij de bank geen financiering. Hun vraag was natuurlijk of OON wél iets voor ze kan betekenen. Zoals altijd maakten we ook hiervoor graag tijd vrij om de vraag en het achterliggende verhaal aan te horen.

Potentie
Vijf jaar geleden begonnen de twee ondernemers samen een café-restaurant. Dat de mannen het in de vingers hebben, blijkt uit de reviews op Google. De tent loopt goed, is uitgegroeid tot een begrip in de regio en de twee zitten vol plannen en ambities voor hun onderneming. Maar om die plannen ten uitvoer te kunnen brengen, zit hen één ding in de weg: het feit dat het pand waarin ze zijn gevestigd, niet van hun is. De twee gingen dan op zoek naar financiering via de traditionele weg en er werd een gesprek met de bank aangevraagd. Hoewel de horecaonderneming een ‘tent met potentie’ is, ziet de bank geen heil in de aanvraag. Jammer, maar helaas: de bank gaat niet over tot financiering. Tijd om in gesprek te gaan met een alternatieve aanbieder van vastgoedfinanciering: OON.

Uitdagende aanvraag
Tja, het is een bijzondere aanvraag in een bijzondere tijd. Want welke investeerder wil nu horeca financieren in een tijd dat we te maken hebben met een coronacrisis en er dus geen omzet gedraaid wordt? Goeie vraag. Want ook al komt er een moment dat de horeca zijn deuren weer mag openen; je weet niet welke sporen corona nalaat. Hoe gaat de omzetontwikkeling er na de crisis uit zien? Gaan de ondernemers weer net zulke goede resultaten halen als voor de sluiting? Het zijn vragen die een potentiële investeerder ook zal stellen, maar waar we nu nog geen antwoord op hebben.

horecapand-financieren
Kortom; de kans is groot dat ook OON de ondernemers niet kan helpen. Niet omdat we niet willen, maar omdat er simpelweg geen geïnteresseerde financiers zijn voor de aanvraag. Is er dan überhaupt een oplossing voor deze ondernemers, als zowel de reguliere bancaire sector als private investeerders niet warm lopen voor hun aanvraag? Bij OON denken we van wel.Sterker nog: we houden wel van een uitdaging waarbij we buiten de kaders en gebaande paden moeten denken. En hoewel het wat creativiteit vereist, zijn we van mening dat de ondernemers zeker nog niet door hun opties heen zijn.

Win-winsituatie
De mogelijke oplossing is namelijk dichterbij huis dan je denkt. Want wat nu als de huidige eigenaar optreedt als financier voor de aankoop van het pand? Het zorgt niet alleen voor een vertrouwde basis – ondernemer en investeerder kennen elkaar en weten wat ze aan elkaar hebben – maar er is ook sprake van een win-winsituatie. Zo geldt voor de ondernemers dat zij eigenaar worden van het pand en daarmee investeren in de toekomst van hun bedrijf. Dankzij de aflossing worden ze steeds een beetje meer eigenaar en bouwen zodoende een eigen vermogen op. Bovendien is de kans groot dat de cashflow van hun onderneming verbetert, doordat de rente en aflossing lager zijn dan de huidige huur.

Maar niet alleen de ondernemers gaan erop vooruit; ook voor de huidige eigenaar is deze optie interessant. Als de eigenaar financier wordt van het pand, kan hij zijn nettorendement beter inschatten. Hij heeft in de huidige situatie weliswaar huuropbrengsten, maar weet nooit hoeveel hij kwijt is aan onderhoud en/of reparaties. Daarnaast kan de eigenaar bij verkoop van het pand een deel van zijn eigendom (het pand) liquide maken, doordat de ondernemer tenminste 20% aan eigen middelen meebrengt. Bovendien verdwijnt voor de eigenaar – en dus toekomstige investeerder – de stress en onzekerheid van eventuele leegstand van het pand. En last but not least: de toekomstige investeerder behoudt het eerste recht op hypotheek. En dat is een belangrijk voordeel. Want op het moment dat de onderneming van de huidige huurders failliet gaat door – bijvoorbeeld – een recessie, is de kans groot dat hij de huurpenningen niet meer kan innen. Ook wordt het lastig om het pand opnieuw te verhuren. Gaat de onderneming failliet terwijl de uitbaters pandeigenaar zijn, dan loopt de investeerder minder risico’s. De kans bestaat natuurlijk nog steeds de ondernemer stopt met het betalen van rente en aflossing, maar de investeerder heeft wél het eerste recht van hypotheek. En dat geeft behoorlijk wat zekerheid. Al met al dus een win-winsituatie voor beide partijen.

De rol van OON
In bovenstaande scenario kan OON beide partijen volledig ontzorgen. We nemen de volledige administratie uit handen. Het enige wat ondernemer en investeerder nog hoeven doen, is het tekenen van de notariële conceptakte. Zit jij in een vergelijkbare situatie en wil je weten wat OON voor jou kan betekenen? Of ben je op zoek naar professionele begeleiding bij de aanschaf van of investering in vastgoed? Neem dan contact met ons op.

Meer inspiratie? Lees dan ook onze andere blogs: